Börzsöny Kisvasút (Szob - Márianosztra)

 
 

 

 

 

 

 

A vonalat 1912-ben építették a Márianosztrai kőbányában található andezit kőzet kiaknázására. A fűtőház és a kőzúzda Szobon létesült. A kitermelt követ nagy darabokban rakták a kisvasúti kocsikba. A válogatás, finom kőzúzalék készítése Szobon történt. Itt adták fel a kőszállítmányokat a MÁV szerelvényeire, és a Dunaparti-rakodón uszályokra. A '90-es években bezárt vasutat 2006-07 között építették újra és 2009 óta turisztikai célokat lát el Szob és Márianosztra között.

 

Cím: 2628 Szob, Ipolysági utca 100.

Tel: 06/20 203 7660

Email: borzsonykisvasut@uw.hu

Hivatalos honlap: borzsony-kisvasut.webonde.hu

 

 

 

 

 

 


 

 

 
 
 

 

Tájékoztató! 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a 2016-ban átadott új kisvasúti szakasz (Márianosztra - Nagyírtás) összeköttetést biztosít a Börzsöny Kisvasút (Szob - Márianosztra) és a Nagybörzsönyi Erdei Vasút (Nagyírtás - Nagybörzsöny) között, de az eltérő tulajdoni és üzemeltetői viszonyok miatt jelenleg három szakaszban üzemel a Szob és Nagybörzsöny között húzódó kisvasúti vonal, amelynek keretében Márianosztrán és Nagyirtáson csak átszállással juthatnak el a vonal egyik végpontjából a másik végpontjáig, illetve ebből adódóan a díjszabás is három szakaszra bontódik, melyeket megtalál az adott vasút díjszabásánál! 

Természetesen szervezés alatt áll az átszállások megszüntetése, de addig is az üzemeltetők szíves türelmüket és megértésüket kérik!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Szob állomás

Márianosztra állomás

 

 

 

 

 

 

 

 

0.014 mp